SEO brengt je bedrijf hoger in Google en andere zoekmachines

We vertellen je alles wat je moet weten over SEO (Zoekmachine-optimalisatie). Je leest hier over on-site en off-site SEO, zoekwoordanalyses, en linkbuilding

SEO-optimaliseren voor ondernemers: 
de complete gids

Beter gevonden in Google en andere zoekmachines.

Voor ondernemers betekent gevonden worden in zoekmachines een wereld van verschil. Ga maar na: als je zelf een dienst of product wilt vinden: waar zoek je dan? Via Google, toch? Net als 95% van de Nederlanders. Of het nou via de pc is, via tablet of mobiel: je wordt online gezocht. Vandaar dat zoekmachine-optimalisatie, ofwel SEO een belangrijke vaardigheid is geworden. Een skill die een uitgebreide en complete gids verdient. Vereist! We presenteren deze hier.

Wat is SEO?

We zeiden het al: goed gevonden worden is voor elke ondernemer doorslaggevend voor succes. Dat kan offline, bijvoorbeeld met een prominente plek in een drukke winkelstraat, of door middel van een gelikte advertentiecampagne. Online kan het ook: met een goede website die hoog staat in Google. Voor dat laatste heb je SEO, search engine optimization of zoekmachine-optimalisatie. Dat is de verzameling van handelingen die je als ondernemer kunt uitvoeren of laten uitvoeren om op relevante zoektermen hoger in de zoekmachines te komen. Het bestaat grofweg uit uitgebreid zoekwoordenonderzoek, creatie van relevante en vooral interessante content en het goed linken van je website in het online ondernemerslandschap.

Relevante bezoekers

Je zoekt online een kapper die je met spoed kan knippen voor een belangrijke vergadering. Je typt ‘kapper spoed’ in op Google, vindt een kapper die er prima uitziet en belt deze direct. De kapper neemt op en je legt je kwestie aan haar voor. Helaas. Compleet volgeboekt tot over 3 dagen. Je hebt tijd verspild, de kapper heeft tijd verspild, en niemand is een stap verder gekomen. Hier heeft Google zijn werk niet helemaal goed gedaan. Het draait er bij SEO natuurlijk uiteindelijk wel om dat je bedrijf hoger komt te staan in de rankings van Google. Maar op welke zoekvraag? 

Liever heb je op je website 10 bezoekers waarvan 50% je dienst of product afneemt, dan dat je 50 bezoekers hebt, waarvan 5% je dienst of product afnemen, toch? Voor ondernemers draait SEO daarom meestal niet om het bereiken van hoge bezoekersaantallen, maar eerder om het aantrekken van relevante bezoekers. Consumenten die in je bedrijf geïnteresseerd zijn en er mogelijk geld aan uit willen geven. Direct, of op de langere termijn. Beide zijn interessant.

SEO uitbesteden of zelf doen?

Een vraag die veel ondernemers bezighoudt, is of ze SEO beter zelf kunnen doen of aan een expert overlaten. Het is een belangrijke vraag om te stellen, want het is een centrale keuze in je online marketingstrategie. Laten we hem voor het gemak even opdelen in wat kleinere vragen, zodat je hierin een geïnformeerde keuze kunt maken.

Wat is je doel met SEO?

Als je deze vraag leest, denk je misschien: ‘Ja, maar dat is toch logisch? Hoger komen in Google!’.  Maar dat is pas het begin. Wil je meer klanten voor een specifiek product, of gaat het om je bedrijf als geheel? Wil je online verkopen, of heb je liever dat klanten je bellen? Wil je dat SEO je op termijn iets meer klanten oplevert, of zet je het liever in als aandrijfmotor voor groei van je bedrijf? Wil je bekendheid in je lokale omgeving, of wil je nationaal gevonden worden? Je eigen ambitie met SEO is een belangrijke graadmeter voor het type SEO dat je in wilt zetten. En dus ook voor taken als het uitdenken van je strategie, het maken van de planning en het uitvoeren van je SEO-taken.

Hoe groot is de concurrentie?

Nog een centrale vraag in het bepalen of je hulp van buitenaf gaat inschakelen: hoe sterk is de concurrentie? En hoe verhoudt je bedrijf zich daartoe. Sta stil bij je branche, je werklocatie en je type klanten. Ben je de enige tandarts in jouw dorp, en komt iedereen al generatieslang bij je op de stoel? Dan zullen ze je online ook wel weten te vinden. Maar werk je als loodgieter in de Randstad, waar de concurrentie moordend is, dan is het raadzaam om een expert in de arm te nemen. Die kan jouw bedrijf of collectief daar op de kaart zetten. Maak een inschatting van je concurrentie, en bepaal hoe je wilt dat je onderneming zich daartussen positioneert. Wees daarin ook realistisch in de verwachtingen: met een eenmansbedrijf wordt het lastig om een collectief van 100 man online te verslaan. Misschien sluit je je in dat geval liever aan bij die machtige concurrent. Maar kun je realistisch gezien de concurrentie aan, dan kan goede SEO je daar zeker bij helpen. Vaak betaalt een expert zichzelf dan uit.

Hoeveel tijd heb je zelf?

De meeste ondernemers hebben geen tijd. Maar stel, je bent startend en hebt nog niet heel veel klanten, dan kun je vast wat extra uren investeren in het uitwerken van je SEO. Bedenk dan wel dat SEO een vak is, en dat het leren ervan ook tijd vergt. Maar met wat studie en inzet, kun je als startend ondernemer best al wat bereiken. Klusjes die verder tijd kosten, zijn zoekwoordenonderzoek, het bepalen van de strategie, en het uitwerken van de plannen. Onder dat laatste onderdeel valt ook het schrijven van eventuele extra teksten. Overweeg eventueel om alleen voor bepaalde onderdelen een expert in de hand te nemen, en andere klusjes zelf uit te voeren.

Wat zijn de kosten van een SEO-expert?

Een echte SEO-specialist is niet per se goedkoop, maar betaalt zichzelf op de lange termijn terug. Er zijn diverse contracten gangbaar. Je kunt kiezen voor eenmalige hulp, bijvoorbeeld voor het opstellen van een extra landingspagina voor een specifiek doel. Het opstellen van een landingspagina van zo’ 500 woorden, kost tussen de € 150,- en € 250,- exclusief btw, inclusief zoekwoordenonderzoek. Dat komt overeen met circa 2 uur werk. Het gaat dan om een simpel doel, zonder verder langetermijnwerk.

Maar je kunt ook gaan voor meer structurele, strategische en planmatige bijdrages. In dat laatste gaan meer uren zitten, en daar is ook meer expertise voor nodig. Dat is dus ook per uur prijziger. Reken op minstens € 75,- voor een expert. Maar als je een langetermijnplan af kunt spreken, krijg je wellicht een betere deal. Bijvoorbeeld voor 4 uur per week, gedurende een aantal maanden. In dat geval kun je je bedrijf online echt laten groeien.

Dus SEO uitbesteden of zelf doen?

SEO-expert is een vak met steeds meer concurrentie, dus als je ambitieuze doelen hebt, is uitbesteden het beste idee. Werk je in een gebied met weinig concurrentie, heb je genoeg vaste klanten en ben je niet van plan om te groeien? Dan kun je het qua SEO waarschijnlijk prima alleen af. Kies in dat geval hoe dan ook voor een professionele website. Dat is wel zo klantvriendelijk.

Hoe werkt zoekwoordenonderzoek?

Long-tail en short-tail zoekopdrachten

Hoe specifiek wil je zijn? Dat is de grote vraag die speelt bij de kwestie long-tail tegenover short-tail. En om je vast een antwoord toe te fluisteren: zowel algemeen als specifiek. Je wilt namelijk meedingen op de termen met grotere zoekvolumes, en ook je eigen niche afbakenen. 

Een short-tail zoekopdracht is een korte opdracht, bestaande uit 1 of enkele termen. ‘Schoonheidssalon’ bijvoorbeeld. Hier zoeken veel mensen op, dus er is potentieel veel te winnen. Maar je bent niet de enige die het zo ziet: al je concurrenten optimaliseren ook op dit zoekwoord. Er zitten daarom meerdere nadelen aan long-tail zoekopdrachten.

   • Het is niet makkelijk om ertussen te komen op de eerste pagina. 
   • Het kan best zijn dat de persoon die deze term intypt net iets anders zoekt dan wat jij levert. De zoekopdracht is immers niet specifiek. In dat geval zal de consument snel van je site verdwenen zijn. 
   • Er wordt waarschijnlijk veel op deze zoekterm geadverteerd, waardoor de organische zoekresultaten direct al deels worden ondergesneeuwd.

Long-tail zoekwoorden zijn veel specifieker. Bijvoorbeeld ‘Nagels laten lakken en haar laten verven in Utrecht-Zuid’. Je begrijpt meteen: hier zoeken minder mensen op. Maar tegelijkertijd is de concurrentie ook veel lager. Want hoeveel schoonheidssalons zijn er in Utrecht-Zuid die op deze termen hebben geoptimaliseerd? Alleen de jouwe. Dus als dit gegoogeld wordt, sta je bovenaan. En de consument vindt exact wat ze zoekt. Dus de kans dat ze met jou in zee gaat, is vrij groot. En onthoud: als er geen exacte match is tussen de zoekwoorden, vinden zoekmachines vaak toch nog genoeg reden om je site alsnog hoog te tonen.

Er is een ruim grijs gebied tussen long-tail en short-tail zoekwoorden. Zo zijn sommige langere zinnen veel gezocht, en kan een woord als ‘goochelaar’ op zichzelf voor SEO al prima werken. Het is voor elk zoekwoord even inschatten wat je kansen zijn, en of dit je investering waard is. Wel is het raadzaam om in ieder geval op enkele specifieke long-tail zoekwoorden te optimaliseren. En wel die die het dichtste bij je dienstverlening staan. Meestal is dat de beste strategie voor een beginner. Je werkt dan geleidelijk op naar de short-tail woorden, en verovert daarmee langzaam het internet. Daar hoort dan ook bij dat je bedrijf groeit. Eventuele extra vraag moet je natuurlijk wel aan blijven kunnen.

Beginnen met zoekwoordenonderzoek

Wil je zelf een zoekwoordenonderzoek doen, dan is het slim om te beginnen met overzicht over je bedrijf. Bedenk in welke categorieën je je diensten en producten kunt organiseren. Schrijf het eventueel even op een papiertje, zodat het overzicht ook visueel wordt. Ga daarin zo diep als voor jouw bedrijf relevant is. Denk ook in subcategorieën. Voor de meeste bedrijven zijn 3 hiërarchische niveau’s voldoende. Dus bijvoorbeeld.

   • Schoonheidssalon Utrecht
    • Manicure
      • Knippen en vijlen
      • Nagels lakken
      • Complete manicurebehandeling
    • Beharing
      • Epileren
      • Kleuren
      • Permanente make-up
   • Huid
     • Spray tan
       • Last-minute
       • Abonnement

Elke subcategorie die je definieert, betekent meer werk. Stel prioriteiten, zodat je dit werk over een langere periode kunt spreiden. Richt je primair op de hoofddiensten en de werkzaamheden waar je de meeste voldoening uithaalt, of de beste marge op hebt. Naarmate de tijd vordert, zullen je uitingen zich verder gaan verfijnen. 

Relevante zoekwoorden vinden

Zijn de dienst- en productcategorieën helder, dan is het tijd voor het zoekwoordenonderzoek zelf. Hier heb wat creativiteit voor nodig, maar er zijn ook handige tools voor te vinden. Bedenk voor elke categorie een reeks woorden en woordcombinaties die consumenten zouden kunnen intypen als zij naar deze dienst of dit product op zoek zijn.

Neem het voorbeeld van last-minute spray tan. Wat zouden mensen intypen wanneer ze naar zoiets op zoek zijn? Om daar achter te komen, leef je je in in de consument. Bedenk ook dat het best kan zijn dat hij of zij niet weet dat er zoiets als spray tan bestaat. Sommige onverwachte termen, kunnen dan best relevant zijn. Begin met een eigen brainstorm. Doe een greep uit de mogelijkheden, zoals hier:

   • Snel bruin worden
   • Direct een gezonde kleur
   • Spray tan Utrecht
   • Waar kan ik terecht om snel bruin te worden?
   • Zonnebank Utrecht
   • Solarium Lunetten
   • Snel een beach body
   • Makkelijk bronzen
   • Zonvakantie

Heb je een eerste lijstje woorden, dan ga je op zoek naar gerelateerde zoektermen. Typ bijvoorbeeld ‘spray tan Utrecht‘ eens in in Google, en kijk onderaan de pagina naar de suggesties. Dit zijn gerelateerde zoekopdrachten die vaak worden ingetypt. 

Dit doen we nu nog eens met ‘hoe lang blijft spray tan zitten’. Dan krijgen we deze suggesties:

Door op die manier een tijdje door te gaan totdat je geen nieuwe relevante suggesties meer krijgt, breid je je lijst met zoekwoorden gestaag uit, en creëert je een compleet beeld van de vraag naar spray tan in de omgeving van je salon. Ook krijg je al een eerste beeld van de concurrentie. De bedrijven die hoog scoren in Google. Misschien staat je bedrijf hier en daar al in de top 10?

Zoekvolumes bepalen

Heb je eenmaal een completere lijst met relevante zoekwoorden, dan is het zaak om te bepalen welke zoekwoorden en zoekopdrachten je tijd waard zijn. Er zijn op internet programma’s waar je je woordenlijst kunt invoeren, die dan een inschatting geven van de frequentie waarin er op die woorden wordt gezocht. Je kunt hier ook zinsdelen invoeren. Een voorbeeld van zo’n applicatie de keyword tool van Google Ads. Deze is gratis, hoewel je er meer informatie uitkrijgt als je ook aan SEA doet. En je moet ervoor inloggen met een Google-account.

Typ je in een keyword tool bijvoorbeeld ‘Spray tan Utrecht’ in, dan krijg je iets als dit:

Dit is een lijst met schattingen van hoe vaak deze term, en gerelateerde termen per maand worden ingetypt, bijvoorbeeld: 

1k-10k. Daarnaast staat ook een schatting van de concurrentie op die bepaalde term in zoekmachine-advertenties. Lager is uiteraard beter, omdat er dan minder op geadverteerd wordt, en de organische zoekresultaten prominenter in beeld zijn. ‘Laag’ kan ook een indicatie zijn dat er over het algemeen minder concurrentie op is, maar dit hoeft niet zo te zijn. Daarom is het goed om voor elke zoekopdracht waar je op gaat optimaliseren ook te kijken naar de concurrentie. Het liefst kies je daarvoor uit deze lijst de woorden waar hoge zoekvolumes op zijn. Je kunt later altijd nog kiezen voor woorden met lagere zoekvolumes als de concurrentie op de andere woorden te hoog blijkt.

Onderzoek de concurrentie

Je hebt nu een klein aantal zoekwoorden voor 1 onderwerp. Om te zien hoe sterk de concurrentie presteert op deze woorden, typ je ze simpelweg in bij de zoekmachines. Wat kom je tegen op de bovenste 5 à 10 posities?

   • Bedenk dat je eerste indruk van de hoogste website waarschijnlijk veel gemeen heeft met wat andere consumenten vinden. Is dit een groot bedrijf met een gelikte site en superprofessionele uitstraling? Dan zou het voor een startende ondernemer wel eens lastig kunnen worden om de bovenste positie op Google over te nemen. Maar misschien is de 2e plek voor dit zoekwoord wel haalbaar?
   • Kijk of je concurrenten hun SEO op orde hebben. Volg de checklist, en let ook specifiek op de gebruikersvriendelijkheid en de relevantie van de informatie.
   • Je zult merken dat de concurrentie op bepaalde long-tail zoekwoorden wel meevalt. Daar is voor je bedrijf dan een hoop te winnen.
   • Relevante informatie is het belangrijkste. Kijk in hoeverre je daar je concurrent kunt overtroeven. 
   • Vaak is het goed om je browsergeschiedenis te verwijderen, of om de browser op Privé te zetten. Zoekresultaten worden dan niet beïnvloed door je zoekgeschiedenis. De resultaten komen dus gemiddeld beter overeen met die van de consument.

Neem het voorbeeld van spray tan Utrecht. De bovenste resultaten die wij treffen op incognito zijn:

Dat is vrij sterke concurrentie, omdat de bovenste websites zichtbaar veel investeren om bovenaan te komen en te blijven. Ze hebben goede websites, hun url bevat de zoekopdracht. Wel lijkt het zo dat er een aantal bedrijven dubbel in staan. En als je naar de checklist kijkt van Sunless Brown, dan valt daar best nog wat te verbeteren. Het is niet ondenkbaar dat een professioneel jong bedrijf hiertussen op de eerste pagina terecht zou kunnen komen. Spray tan Utrecht is dus een prima zoekwoord om op te optimaliseren. 

Hoeveel zoekwoorden heb ik nodig voor een SEO-geoptimaliseerde site?

Vroeger optimaliseerden we 1 pagina voor 1 zoekwoord. Zo werkt het tegenwoordig iets minder. De zoekmachines zijn slimmer geworden. Ze snappen ook synoniemen, uitdrukkingen en andere verbanden tussen termen. Kanttekening daarbij is wel dat zoekmachines Engels een stuk beter begrijpen dan Nederlands. Hoe dan ook, bekijk het breder: het zoekwoord blijft belangrijk, maar werk het optimaliseren ook uit met synoniemen. Je beschouwt het zoekwoord dan ook niet echt als een enkel woord, maar eerder als een zoekintentie. Dat waarnaar de consument zoekt. Uiteindelijk draait het erom dat je dat kunt bieden.

En als je dat doet, probeer dan voor elk van je belangrijke diensten of producten 1 à 3 goede, verwante zoekwoorden te vinden waar je je verhaal op kunt bouwen. Deze werk je dan op je diverse webpagina’s verder uit met on-page SEO.

On-page SEO optimaliseren

On-page SEO is de kern van goede zoekmachine-optimalisatie. We hebben het dan in feite vooral over hoe de tekst van de website is opgezet, gestructureerd en gepresenteerd. Maar ook plaatjes, video en andere content zijn belangrijk.

Stap 1: Bepaal de kernstructuur van je site

Een heldere structuur maakt je website toegankelijk voor de bezoeker. Hij of zij kan daarmee immers gemakkelijk snel inschatten of je website aan zijn of haar zoekvraag beantwoordt. 

Als het goed is, heb je bij je zoekwoordenonderzoek al een hiërarchisch opgebouwde structuur van je bedrijf geïdentificeerd, van 2 à 4 niveaus. Deze zou 1-op-1 moeten kunnen worden overgenomen in de menustructuur van je website. Je hebt dan bijvoorbeeld als websitestructuur:

Dat is een logische structuur, want hij is gemakkelijk te doorgronden. De verschillende onderdelen vallen logisch onder elkaar. Consumenten vinden snel wat ze zoeken.

    • Home
      • Diensten
        • Dienst 1
        • Dienst 2
        • Dienst 3
      • Leveringsvoorwaarden
      • Tarieven
      • Reviews
    • Contact

Stap 2: Bepaal de routes die je klanten op de site gaan afleggen

De ervaring van de gebruiker is bepalend voor de verblijfsduur op je site. Daarmee is het een belangrijke factor voor SEO. Een klant wil gemakkelijk kunnen navigeren. Buttons, die een link leggen van de ene pagina naar de andere, helpen daarbij. Samen vormen deze links het digitale skelet van je website.

Wat ook helpt, is als je je informatie in hapklare blokken presenteert. Stukjes tekst hoeven niet meer dan 100 woorden te hebben om een duidelijk punt te maken. Plaats er daar 3 tot 5 van op 1 pagina, en bekijk ze stuk voor stuk als een ingang naar een andere pagina. Zet bijvoorbeeld op Home al wat korte tekst over elk van je diensten, met daarbij een button die linkt naar de pagina over die dienst. En plaats dan weer vanuit je dienstenpagina’s buttons naar de tarieven, reviews en leveringsvoorwaarden. Zo laat je zien dat je met de bezoeker meedenkt.

Ook een belangrijke tip: plaats op elke pagina een knop naar de contactpagina. Zo nodig je iedereen op meerdere plaatsen uit om contact met je op te nemen. En heb je de consument eenmaal aan de telefoon, dan is de kans een stuk groter dan hij of zij met jou in zee gaat. Zoekmachines waarderen links naar contact.

Stap 3: de tekst zelf invoeren

Is je structuur goed, en heeft elke pagina een helder onderwerp, dan is het tijd om de SEO-tekst zelf te schrijven. Of te laten schrijven. Volg voor elke pagina de volgende checklist.

H1, H2 en H3

De H-structuur van je pagina is de structuur van titels en subtitels. Deze biedt nog meer kans om overzicht te scheppen. Doe dit ook, want zoekmachines hechten hier veel waarde aan. Het werkt net als in de krant: 

H1 is de hoofdtitel, en daaronder staan meerdere subtitels, H2.

Die kunnen elk ook weer in kleinere subtitels worden onderverdeeld, H3, H4 enzovoorts. Gebruik hier de zoekwoorden die je eerder hebt bepaald. Dat is doorslaggevend. 

Een H-structuur kan er als volgt uitzien:

  H1: Fietsverhuur Amsterdam

  H2: Stadsfietsen
  H3: Dagverhuur
  H3: Weekverhuur
  H2: E-bikes
  H3: Dagverhuur
  H3: Weekverhuur
  H2: Touring bikes
  H3: Dagverhuur
  H3: Weekverhuur

Zoekmachines en websitebezoekers begrijpen dan dat de kopjes over dag- en weekverhuur verwijzen naar de respectievelijke kopjes die erboven als H2 staan aangemerkt. Ook begrijpen ze dat het geheel over Fietsverhuur in Amsterdam gaat. Pure logica.

Tekstblokken

We zeiden het net al: verdeel de pagina in hapklare tekstblokken van maximaal 100 woorden. Minder mag ook. Soms is 25 al mooi. Deze tekstblokken sluit je aan bij de H-structuur. Dus onder het kopje Dagverhuur van E-bikes, geef je de informatie die daar bij hoort. Kom je op meer dan 100 woorden uit? Dan kun je het blok waarschijnlijk verder onderverdelen met subtitels. Kijk ook goed naar de lay-out van je tekstblokken. Vaak past er wel een mooi plaatje bij. Of een verhelderend icoontje. 

Button- en linkteksten

De meeste tekstblokken kunnen worden verrijkt met een button, of een tekstuele link naar een andere pagina. Zoals we net al zeiden, verduidelijk je daarmee de routes voor je bezoeker. Zoekmachines volgen deze routes ook. Je krijgt via je website bonuspunten als je deze links voorziet van teksten die verwijzen naar een bestemming. Dus niet: ‘klik hier’, maar ‘bekijk de tarieven’. Doe je dit consequent, dan ga je dit terugzien in je positie op Google.

Paginatitel

Ook belangrijk: de titel van je pagina zoals deze wordt weergegeven in Google. Deze moet absoluut je hoofdzoekwoord bevatten! Zorg ervoor dat deze tussen de 45 en de 64 karakters is. Valt het daarbuiten, dan wordt de titel mogelijk niet weergegeven. In dat geval genereert de zoekmachine vaak een eigen titel. Deze kan gebaseerd zijn op de H1. De paginatitel niet of slecht invullen kan negatieve consequenties hebben voor je vindbaarheid.

Metabeschrijving

De metabeschrijving is het stukje tekst onder de paginatitel, zoals het op de zoekmachines verschijnt. Deze moet tussen de 145 en de 160 karakters bevatten. Hier is het belangrijk dat je de lezer overtuigt om te klikken. Vermeld hier dus in ieder geval wat jouw bedrijf uniek maakt.

Alt-teksten

De alt-teksten zijn de labels die je geeft aan plaatjes en video’s. Die mogen kort en krachtig zijn maar een titel als IMG_0225 is niet goed. Vermeld in 2 woorden of meer wat er op de pagina te zien is. Bijvoorbeeld: “Heerlijk uitwaaien bij Amsterdam op uw gehuurde gazelle” of “Gehuurde fiets”.

Als je de punten van deze checklist voor elk van je pagina’s netjes uitwerkt, laat je zowel aan de zoekmachines als aan je bezoekers zien dat je doet wat je kunt om gevonden te worden. De helderheid die dit met zich meebrengt, zal gewaardeerd worden.

Het invoeren en structureren van de teksten op je website vereist een klein beetje technische kennis. Heb je die niet, laat dan het invoeren van dergelijke content over aan een specialist. Mogelijk weet deze expert ook wat te schrijven.

Schakel een Youvia-specialist in.

Stap 4: de websitesnelheid optimaal houden

Geduld is op internet ver te zoeken. Dus als je webbezoekers langer dan 15 seconden moeten wachten tot de website is geladen, dan zijn ze weg. Dat geldt zowel voor mobiele gebruikers als voor gebruikers via pc, laptop en Ipad.  

De snelheid van je website wordt bepaald door de techniek van de site zelf, de internetsnelheid, en de hardware. In de praktijk betekent dat nu nog dat sites op mobiele telefoons langzamer laden. Daar zit dus de bottleneck. Optimaliseren voor mobiel betekent in de praktijk dat je daarvoor kleinere fotoversies gebruikt. Met elke halvering in breedte, snij je driekwart van het formaat weg, met goede gevolgen voor de laadtijd. Maar zorg er wel voor dat de pc-versies scherpe foto’s houden, anders ziet het er niet uit. Je contentmanagementsysteem helpt hierbij.

Ook als het gaat om functionaliteiten zoals planningsmodules, downloads en plattegronden, is het belangrijk om de laadtijd in het oog te houden. Denk hier goed over na wanneer je je technische keuzes maakt, of voel je webbouwer hierover aan de tand. Laadtijd is een belangrijk aspect van SEO.

Stap 5: de content up-to-date houden

Door je tekst met enige regelmaat te verfrissen en te updaten, blijft je website relevant. Zoekmachines merken het op als je kleine aanpassingen doet. Er komt eens een dienst bij, er verdwijnt eens een medewerker. Je krijgt een nieuw certificaat, of je hebt gewoon eens zin om iets net anders te verwoorden. Je bedrijf is een levend geheel. Als je website dat reflecteert, toon je ook online dat je erbovenop zit.

Belangrijker nog: klanten en websitebezoekers zoeken op je site naar kloppende informatie. Zij zullen niet blij zijn als ze voor een dichte deur komen te staan omdat de openingstijden niet up-to-date waren, of omdat je je vakantie hier niet had aangekondigd. Of als ze bij je oude winkelpand terechtkomen, omdat de verhuizing niet was aangegeven. Het risico is dat ze naar de concurrent gaan. Doen ze dit online, dan zal dat ook nog zijn rankings bevoordelen.

Voeg eventueel blogs toe

Op een gegeven moment heb je je website af. Je bedrijf is stabiel, er verandert even niets. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je af en toe wat aanpast op je website? Hiervoor kun je altijd gaan bloggen, of een blogger inhuren. Liefst op basis van grondig zoekwoordenonderzoek. 

Blogs zijn stukken tekst die inhaken op de ontwikkelingen in jouw vakgebied. Dat mag best op een persoonlijke manier. Zo zou je als timmerman best een blij betoog mogen schrijven over je ervaring met een nieuw werktuig dat je juist hebt aangeschaft. Of een verslag van een interessante opleiding die je recent volgde. Maar je kunt ook inhaken op het nieuws, en het hebben over een nieuwe bouwwet, of over een recent opgeleverd iconisch bouwproject. Wat ook goed werkt: delen van je expertise. Leg eens uitgebreid uit hoe je een schuur isoleert. Je zult zien dat bezoekers vaker komen kijken. Met goede gevolgen voor je plek in de zoekmachines.

Als je blogposts op een goede manier geïntegreerd worden met de rest van je site en als ze de eerdergenoemde checklists aanhouden, dan zul je hiermee meer geïnteresseerde bezoekers trekken. Dit is tegenwoordig de beste manier om als ondernemer je SEO-plan uit te breiden en je bereik verder uit te bouwen. Doe je dit goed, dan ga je hiermee op meerdere zoektermen hoog scoren in de zoekmachines. 

Wat kan Youvia hierin voor me betekenen?

Off-page SEO verbeteren

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines, doe je niet alleen op je site zelf, maar ook via omliggende sites en platforms. Het gaat er dan om dat consumenten en zoekmachines een positief beeld krijgen van je populariteit, autoriteit, betrouwbaarheid en relevantie in de markt van vandaag. Dat werkt net als in het echte leven: het is een kwestie van zorgen dat bestaande autoriteiten je gaan aanbevelen. Want al het websiteverkeer dat via andere kanalen bij je binnenkomt, wordt gemeten door de zoekmachines. Het wordt gezien als een van de sterkste getuigenissen van de kwaliteit van je werk. Daarbij speelt ook het brede publiek een sterke rol. Want mond-tot-mondreclame is ook off-page SEO.

Hoe moet ik dat zien?

We raden bij Youvia onze klanten altijd aan om de producten en online oplossingen niet los van elkaar te zien. En ook de online- en de offlinewereld niet. Ze zijn samen 1 geheel. En bij off-page SEO hebben we het eigenlijk over alle marketingacties die uiteindelijk leiden tot verkeer naar en op je website. Dus als je flyers of bedrijfskaartjes uitdeelt met je url erop, of als je een samenwerkingsverband aangaat met gerenommeerde partners, zal dat je SEO goed doen. De klanten van je partners leren immers ook over de onderneming. Online wordt dit letterlijk zo, als je partner vanuit zijn of haar website een link plaatst naar je website. Bezoekers van je partners site komen dan via een klik op je website terecht. 

Je website als knooppunt van je online netwerk

Zelfs als je niets met andere bedrijven te maken zou willen hebben, is het mogelijk om via andere websites en platforms bezoekers naar je site te leiden. Zo is het raadzaam om social media in te zetten om met je klanten in contact te blijven. Daar plaats je met enige regelmaat een nieuwtje of een interessant bericht. In dat bericht zet je ook een link naar je site. Zo zorg je telkens voor een klein aantal websitebezoekers, en houd je de website hot voor de zoekmachines. Dit kost wel wat tijd, maar je kunt het ook uitbesteden.

Eén van de belangrijke items in de hedendaagse off-page SEO, is Google Mijn Bedrijf. Met deze applicatie verifieert Google je bedrijfslocatie. Je hebt de mogelijkheid het op Google Maps te zetten, en verschijnt automatisch een stukje hoger in Google. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een order plaatsen voor een briefkaartje dat naar jouw bedrijfsadres wordt verstuurd. Het is dan natuurlijk ook belangrijk om je bedrijfsgegevens bij te houden. Openingstijden en dergelijke moeten natuurlijk wel kloppen. Maar als dat allemaal klopt, dan maak je eenvoudig een link naar je site, die ook weer extra bezoekers oplevert. 

Google Mijn Bedrijf is zeker niet het enige platform dat direct verkeer naar je site kan sturen. Er zijn er talloze. Naast de standaard social media, heb je bijvoorbeeld Openingstijden.nl, foursquare of allebedrijvenonline.nl. Dat zijn veel kleinere spelers, maar samen maken ze wel een verschil in je online vindbaarheid als geheel. Schrijf je je bij deze partijen in, let er dan wel op dat je gegevens overal precies hetzelfde, en kloppend, staan weergegeven. Zoekmachines houden van coherente informatie.

Werk met reviews actief aan je online reputatie

Als mensen aan reviews denken, denken ze vaak eerst aan conversie. Ervoor zorgen dat websitebezoekers overtuigd raken van de kwaliteit van jouw producten of dienst. Maar wist je dat reviews ook rechtstreeks je SEO kunnen verbeteren? Bedrijven met veel positieve reviews ontvangen namelijk relatief meer kliks. Google weet dit en bevoordeelt daarom websites met positieve reviews. Bovendien: als je bedrijf een drempelwaarde aan reviews binnenhaalt, worden ze in de vorm van sterren bij je bedrijfsnaam geplaatst. En dat werkt weer extra overtuigend.

Follow of no-follow?

Wie de wereld van off-page SEO in duikt, komt vroeg of laat in aanraking met het concept van de follow en de no-follow links. Er zijn een hoop meningen en visies over wat beter is en hoe dit in de praktijk uitpakt. De kern is: bij een follow-link vertel je zoekmachines dat ze de link moeten volgen, en bij een no-follow-link, vertel je van niet. Beide kunnen worden gevolgd door websitebezoekers, en leveren dus verkeer op. Ze zijn dus ook allebei goed voor SEO.

Vul SEO aan met SEA

Je wil uiteindelijk dat consumenten de kwaliteiten van jouw bedrijf leren kennen, en na een geslaagde kennismaking blijven terugkomen naar je onderneming. Hiermee creëert je extra verkeer op je site, wat goed is voor SEO. 

Waar het gaat om die eerste kennismaking, kan SEA, of zoekmachine-adverteren je helpen om hogere aantallen te bereiken. Met deze techniek plaats je gericht advertenties boven de organische resultaten, die zo goed mogelijk aansluiten bij de zoekopdracht. Dit gaat allemaal automatisch, met wisselende budgetmarges, die je zelf bepaalt.

De interactie tussen SEO en SEA is complex, en exacte voorspellingen zijn niet te doen. Wel is het aannemelijk dat deze elkaar op de lange termijn versterken als je doel is om klanten aan je bedrijf te binden.

Off-page SEO blijft een breed begrip

Je ziet: off-page SEO is eigenlijk een soort PR. Door de relaties met klanten en partners te versterken en naar de online wereld te brengen, leid je meer internetverkeer richting je site. Online links maken dit tastbaar, maar dit gebeurt ongezien ook vaak offline. Blijf daarom ook als je website perfect gebouwd is altijd in contact met je klanten, partners en prospects. Dit kun je doen via social media, reviews, platforms en sites van partners.

Wanneer zie ik resultaat van SEO?

SEO is geen magische truc die er plotseling voor zorgt dat je bedrijf bovenaan komt te staan op alle zoekopdrachten. Het is een proces, waarbij je om goed te blijven scoren onderhoud zult moeten blijven doen. Een actie die je vandaag uitvoert, zal pas over enkele weken of zelfs maanden invloed hebben op je positie in de zoekmachines.

Net als het opzetten van je onderneming zelf, is het opbouwen SEO een plan voor de lange termijn. Je zult dus geduld moeten hebben en realistische verwachtingen moeten kweken. Bovendien, en dit zeiden we ook al eerder, neem je het op tegen talloze concurrenten. Het kan even duren voordat je die overtroeft. En zij kunnen je ook altijd weer inhalen.    

Hoe werkt het indexeren?

Zoekmachines zijn continu bezig met het scannen van het internet. Dit wordt ook ‘indexeren’ genoemd. Op sites waar veel gebeurt, zoals drukbezochte homepages van nieuwssites komen de scans, of ‘crawls’, meerdere malen per minuut langs. Maar een website van een ondernemer wordt meestal maar eens in de paar dagen opnieuw doorlopen. Dus als je iets nieuws publiceert, kan het tot een weekje duren voordat dit ook in zoekmachines zichtbaar is. Op je site zelf staat het zodra je het publiceert.

Google houdt in de index bij welke inhoud op de verschillende sites te vinden is. Dus op het moment dat iemand een zoekterm intypt, gaat het systeem niet ineens alle sites door. Het gebruikt de bestaande categorisering, om direct de best mogelijke resultaten te leveren. En elke keer als het systeem de websites opnieuw crawlt, wordt de index geüpdatet.

De Do's en Don'ts voor goede SEO

Even op een rij: de dingen die je het beste wel en niet kunt doen om je website hoog in Google en andere zoekmachines te laten terugkomen. Deze handelingen bieden geen garantie, maar ze verbeteren je kansen wel.

Do's

   • Verplaats je in de gebruiker 
    Een site die veel bezocht wordt, is een site die door zoekmachines wordt geliefd. Maak je site daarom optimaal voor de gebruiker. Dan zorg je automatisch voor goede SEO. Hoe je dat doet? Inleven. Vraag eventueel anderen af en toe eens om mee te kijken.
   • Bouw banden op met klanten en branchegenoten 
    SEO draait deels om linkbuilding. Dat is in wezen niets anders dan online PR. Houd branchegenoten te vriend, en verwijs consumenten online en offline door als de ander deze klant beter van dienst kan zijn. Het zal beide partijen helpen goed gevonden te worden.
   • Let op je structuur 
    Over je hele website is de structuur belangrijk. Zowel de H-structuur als de paginastructuur. Zorg dat je site en pagina’s gemakkelijk doorzoekbaar zijn en blijven; ook naarmate je extra pagina’s toevoegt.  
   • Blijf je site checken 
    Analytics en Search Console zijn prima programma’s om je webverkeer continu in de gaten te houden. Richt extra verkeer op je sterke punten, verbeter je zwaktes. De plekken die minder bezocht worden. En ontdek je buttons of links die niet meer goed werken? Los dat dan op.
   • Houd de SEO-trends in de gaten 
    Het veld van SEO ontwikkelt niet meer zo snel als vroeger, maar dingen blijven vernieuwen. Het is altijd een goed idee om af en toe een term als ‘SEO trends’ te Googlen. Of om regelmatig terug te keren naar deze pagina en het onderdeel ‘trends’ nog eens door te nemen.

   • Geduldig blijven 
    Gevonden worden gaat niet over 1 nacht ijs. En gevonden blijven is geen garantie. SEO vergt continue inzet en aanpassing. Dat kan frustrerend zijn, maar als je er in blijft vertrouwen, zul je de vruchten van je werk gaan plukken.Gevonden worden gaat niet over 1 nacht ijs. En gevonden blijven is geen garantie. SEO vergt continue inzet en aanpassing. Dat kan frustrerend zijn, maar als je er in blijft vertrouwen, zul je de vruchten van je werk gaan plukken.

Don'ts

   • Te ambitieus zijn met zoekwoorden. Al smijt je er nog zo veel geld tegenaan, als eenmansbedrijf kun je de online strijd niet overal winnen tegen een multinational. Wees daar realistisch in. Op de allermeest gebruikte zoekwoorden kun je je beter niet richten. Zit je in een competitieve markt, kies dan zoekwoorden die zo specifiek mogelijk naar jouw diensten verwijzen. Dus probeer bijvoorbeeld als beginner niet tussen ‘slotenmaker Amsterdam’ te komen als je in Zaandam werkt. Doe dit pas als je een etablissement opent in de hoofdstad, en de verwachting van de bezoeker 100% waar kan maken. 
   • Proberen de zoekmachines te misleiden. Om een goede oude muzikant te citeren:“You can fool some people some time, but you can’t fool all the people all the time.” SEO-experts kennen alle trucjes om Google en andere zoekmachines te laten geloven dat een website op een bepaalde manier in elkaar zit, terwijl wat de gebruiker te zien krijgt iets heel anders is. Cloaking, verborgen tekst, doorway-pagina’s. Het zijn wat termen die je beter direct vergeet, want je kunt ze beter niet gebruiken. Een trucje dat vandaag werkt, is morgen al achterhaald. Zoekmachines kunnen beslissen om je site te verbannen voor zolang als de misleiding erop staat. Twijfel je daarover? Neem dan de richtlijnen van Google eens goed door.
   • Betekenisloze backlinks. Als premiumpizza.com een link naar je advocatenkantoor plaatst, is dat voor zoekmachines compleet waardeloos. Sterker nog: heb je te veel van dit soort links in je portfolio, dan is dit schadelijk voor je SEO. Huur daarom nooit bedrijven in die goedkoop verkeer naar je website sturen. Dat kan op de korte termijn wel bezoekers opleveren, maar die zijn niet geïnteresseerd in je product of dienst. En op de lange termijn is het schadelijk. Vraag de desbetreffende partij om de link te verwijderen, of ‘disavow’ de link bij zoekmachines.
   • Krampachtig zoekwoord-spammen. Sommige mensen denken dat als je je zoekwoord maar zo vaak mogelijk gebruikt, je hoger scoort op Google. Is niet zo. Zoekmachines stellen de gebruikerservaring voorop. Dus als je een zoekopdracht op onnatuurlijke plekken in je tekst verwerkt, verdwijnt je site naar de achtergrond. 
   • Alleen optimaliseren voor PC en laptop. Mobiel is tegenwoordig minstens even belangrijk. Dus zorg voor een website die goed laadt op mobiel.
   • Te weinig tekst gebruiken. Kort maar krachtig is goed, maar webtekst blijft een belangrijk aspect van SEO. Plaats je op je pagina alleen wat steekwoorden, dan doet dat je vindbaarheid weinig goed. Een beetje opvullen met relevante tekst, dus. Overtuig de consument van de kracht van je bedrijf. En wees creatief. Copy-pasten van andere bedrijven mag niet van de wet, en is funest voor je SEO.

Trends in SEO

Zoekmachines veranderen voortdurend. De markt evolueert en de concurrentie zit ook niet stil. Dan hebben we het nog niet eens over de consument. In dit onderdeel vertellen we je meer over de recente ontwikkelingen op SEO-gebied. Zo begint Google de laatste jaren ook een meer morele rol te spelen.

De algoritme-updates

Het is voor SEO-kenners een groot mysterie. Welke lijst met voorwaarden gebruikt Google om de indexering te doen? Algoritmes hebben hierin een enorm grote rol. Maar hoe die selectieprocedures precies werken, is een black box. Bovendien voert de zoekmachine regelmatig updates door die soms grote gevolgen hebben. Een selectie van de meest recente, die ook voor andere zoekmachines toonaangevend zijn:

   • BERT (oktober 2019). Deze update behelst een nieuwe manier van het trainen van de AI van Google, zodat logische verbanden in de taal beter worden begrepen. Dit begon in het Engels, maar was in december al uitgerold voor 70 talen. Dit algoritme wordt in februari 2020 pas in 10% van de zoekopdrachten toegepast.
   • Core update (juni 2019). Financiële sites op basis van cryptomunten en gok-websites moesten het met deze update ontgelden, evenals sommige kranten. Dat laatste heeft mogelijk te maken met onbetrouwbare content.
   • Medic update (mei 2018). Een update die de medische sites beter checkt op wetenschappelijke onderbouwing en betrouwbaarheid in de vorm van reviews. Kwakzalvers opgepast, dus!
   • “Fred”-update (maart 2017). Schaduwpraktijken zoals genoemd in de Don’ts werden vanaf dit punt met strafpunten harder afgestraft. Welkom, relevantie.
   • Pop-up-sancties (januari 2017). Websites met irritante pop-ups en soortgelijke tussenpagina’s kregen strafpunten. Iedereen was opgelucht.
   • Mobilegeddon (april 2015). Met de opkomt van mobiel internetgebruik, werden mobielonvriendelijke websites een ergernis voor veel gebruikers. Mobilegeddon was de start van het geleidelijk wegcijferen van websites die voor mobiel niet of slecht toegankelijk zijn.
   • Penguin, Panda, Possum en Hummingbird (2010 – 2014). Deze 4 grote updates, bekend en berucht in SEO-land, markeren de transitie van puur ‘zoekwoordgerichte’ resultaten, naar ‘inhoudsgerichte’ resultaten. In deze periode maakte de Google-rekencapaciteit de groei door die het mogelijk maakte tekst dieper te doorgronden. Relevante content werd king!

De rol van lokale zoekopdrachten wordt belangrijker

Je kunt aan Google laten weten in welk gebied je bedrijf precies werkzaam is. En dat is belangrijk, want mensen die via hun mobiele telefoon op zoek zijn naar een bedrijf als dat van jou, zijn meestal niet zo kritisch als het gaat om aanbod. Maar juist wel als het gaat om het snel vinden van een goede partij. 

De rol van lokale vindbaarheid is in de afgelopen jaren goed uitgekristalliseerd. Zoekmachines hebben leren inschatten welke bedrijven op welke schaal functioneren. Om maar wat te noemen: bakkers, kappers en tandartsen hebben een superlokale klantenbase, terwijl een specialistische vioolzaak of een stripboekenwinkel klanten uit de wijde omtrek binnen krijgen. Nou is het voor veel ondernemers zo, dat bepaalde diensten heel lokaal worden aangeboden, terwijl diezelfde ondernemer andere diensten landelijk biedt. Het verdient de aanbeveling om dit overal kristalhelder aan te geven. Zowel voor de consument, als voor de zoekmachine.

Featured Snippets bieden nieuwe kansen voor organische zichtbaarheid

Het is je misschien opgevallen dat Google en andere zoekmachines qua lay-out in de laatste jaren wat flexibeler zijn geworden. Zo wordt er meer geëxperimenteerd met foto’s in de marge, en met het weergeven van meerdere pagina’s van 1 website op de zoekresultatenpagina. 

Deze ‘featured snippets’ zijn erop gericht om de zoekvraag van de bezoeker zo snel mogelijk te beantwoorden. Google bijvoorbeeld eens “What is the distance tot he moon?”, of -als je in een existentiële crisis zit- “What is the meaning of life?”, en je ziet wat we bedoelen.

Slecht nieuws voor kleine bedrijven: optimaliseren op grote vragen is voorlopig eigenlijk vooral aan grote instanties weggelegd. Zoekmachines selecteren deze antwoorden namelijk op basis van de autoriteit van de pagina. En omdat het gaat over aardig wat visuele ruimte, maakt dat het lastiger voor de kleintjes om ertussen te komen. Dus tenzij je toevallig exact een hele specifieke vraag van iemand superhelder en betrouwbaar beantwoordt, heb je voor deze functie weinig kans, bijvoorbeeld als je concurreert met Wikipedia.

Wat wel helpt, is om een Google Mijn Bedrijf-profiel op te stellen. Je verschijnt dan in ieder geval groter in beeld wanneer mensen jouw bedrijfsnaam intypen. Inclusief de foto’s die je zelf hebt geüpload. En houd de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten. 

Ontwikkeling bij Bing

Wie het heeft over SEO, denkt meestal vooral aan Google. En dat is ook wel logisch, want Google heeft 95% van de zoekopdrachten, en Bing maar 2%. Maar daardoor is er op Bing wel een stuk minder concurrentie en ligt de sales-conversie op Bing een stuk hoger. Nou is het wel zo dat bepaalde optimalisatietactieken voor Bing lijnrecht ingaan tegen die voor Google. Het belangrijkste leerpunt is dat Bing eigenlijk een paar jaar achter lijkt te lopen op Google. Dus SEO-technieken voor Google een paar jaar terug, werken nu goed voor Bing. Maar het is goed mogelijk dat Bing in de toekomst weer bij gaat lopen. Wel zullen er altijd accentverschillen blijven bestaan.

Een paar tegenstellingen
Google Bing
 Inhoud staat centraal Exacte zoekwoorden werken beter
 Kwaliteit backlinks is essentieelAantal backlinks is belangrijker
 Indexeert primair op basis van tekst Gebruikt veel visuele content
 Bevoordeelt snelheid Indexeert zwaardere websites als ze mooi zijn
Social media spelen kleine rol Social media spelen grote rol
 Herindexeert vaak Herindexeert vaak

Dat maakt investeren in Bing een dilemma: wil je het risico lopen dat je Google-autoriteit aan waarde verliest? Een mogelijke uitkomst is om enkele pagina’s van je website iets meer te pitchen op Bing, zonder Google verder voor het hoofd te stoten. Maar onze tip is: ga voor het beste van de 2 werelden. Het is misschien wat ambitieuzer, maar op de lange termijn waarschijnlijk de beste strategie voor beide zoekmachines.

Neem het geval van de links naar je site. Backlinks. Eerder zeiden we al dat Google slechte backlinks kan afstraffen. Dat risico wil je niet lopen als je extra backlinks regelt voor Bing. Maar als je meer kwalitatieve backlinks kunt krijgen, is dat beter voor allebei.

Hetzelfde geldt voor visuele content. Ook Google stelt hier prijs op, zolang de laadtijd er niet onder lijdt. Wat weerhoudt je ervan om voor visueel spektakel te zorgen, en tegelijk op te letten dat je site nog snel laadt? Hoe dan ook zal de verwachting zijn dat laadtijd met de opkomst van 5G-internet drastisch naar beneden gaat. Dus deze zorg zal op de lange termijn ondergeschikt raken.

En wat social media betreft: voor beide zoekmachines is het goed. Alleen beter voor Bing. Dus investeer daar gewoon genoeg tijd in. Gebruik zo nodig programma’s als Hootsuite of het bedrijfsprofiel van Youvia, waar je dit gemakkelijk centraal kunt beheren.

To SEO or not to SEO?

Heb je dit artikel geheel of deels gelezen, dan heb je nu een beter beeld van wat SEO is, hoe het werkt, en wat het jou als klant kan opleveren. In wezen is het een brede verzameling acties die er samen toe leiden dat je website of bedrijfspagina beter wordt gevonden in Google en andere zoekmachines.

De vraag: ‘Wel of geen SEO?’, is dus eigenlijk niet echt een vraag. Iedereen met een aanwezigheid op internet doet op zijn of haar manier een klein beetje aan SEO. De mate waarin je als bedrijf in SEO investeert, is vooral afhankelijk van de fase waarin jouw onderneming zich online en offline bevindt. Er zijn talloze mogelijkheden. Sommige handelingen kan iedereen zelf, voor andere is het wel zo wijs om een expert in de arm te nemen.

Wil je meer weten over wat SEO voor jou als ondernemer kan betekenen, of heb je aan de hand van dit artikel brandende nieuwe vragen? Ben je iets aan het proberen wat niet helemaal lukt? De specialisten van Youvia staan je graag bij met tips en onderbouwde hulp. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op. We helpen je graag om je positie in het online marketinglandschap te verstevigen.

Contact met een medewerker

​SEO Woordenlijst

Analytics

Een programma waarmee websiteverkeer van, naar en binnen een website inzichtelijk wordt. 

Backlink

Wordt ook wel inlink genoemd. Een link vanaf een andere website naar één van je pagina’s. Bij Google zijn deze waardevol als de doorverwijzer autoriteit heeft op jouw vakgebied. Het totaaloverzicht van alle backlinks naar 1 site wordt ook wel het backlinkprofiel genoemd. Sommige bronnen definiëren ‘inlink’ als het aantal interne links van een website, bijvoorbeeld een link van ‘home’ naar ‘contact’.

Contentmanagementsysteem (CMS)

De lay-out van de webpagina’s van waaruit je website wordt gebouwd. Goede contentmanagementsystemen zijn overzichtelijk en bieden veel mogelijkheden. Lees alles (ja, alles) over websites.

Crawl

Digitale robots doorlopen websites continu. Ze gaan dan alle links na. Deze activiteit wordt crawlen genoemd.

Featured Snippets

Dit zijn de door zoekmachines geselecteerde fragmenten van tekst of beeld die op diverse plekken bovenaan zichtbaar zijn in een bepaald zoekresultaat. Als je aanbod relevant genoeg is voor de ingetypte zoekterm, staan hier ook fragmenten van jou tussen.

Indexeren

De activiteit waarbij artificiële intelligentie inschat hoe relevant alle websites op dit moment zijn voor alle zoekwoorden. Dit is een continu proces dat voortdurend wordt aangescherpt, ook als het zoekwoord in kwestie niet wordt ingetypt.

Landingspagina

De pagina waar de webbezoeker terechtkomt nadat er is geklikt op een link in de zoekresultaten of op social media. Dit hoeft niet altijd de homepagina te zijn.

Long-tail zoekwoord

Een zoekopdracht bestaande uit meerdere woorden of een zin, waardoor deze specifieker is. Long-tail zoekwoorden hebben over het algemeen een lager zoekvolume en minder concurrentie. Ze leiden meestal tot hogere conversie.

Metabeschrijving

De beschrijvende tekst die websitebezoekers zien in de zoekresultaten, onder de paginatitel van de gevonden website.

Paginatitel

De zin of woordgroep die consumenten in het blauw te lezen krijgen, verwijzend naar 1 webpagina. In elk zoekresultaat worden minimaal paginatitels gepresenteerd.

Ranking

De door een zoekmachine opgestelde volgorde waarin websites bij een specifieke zoekopdracht gepresenteerd gaan worden.

SEO

Search Engine Optimization. De afkorting van de Engelse term voor zoekmachine-optimalisatie.

SERP

Search Engine Results Page. De resultatenpagina die je ziet nadat je een zoekopdracht gaf aan een zoekmachine.

Short-tail zoekwoord

Een kort, krachtig zoekwoord. Short-tail zoekwoorden hebben doorgaans een hoog zoekvolume en veel concurrentie. Ze zijn meestal niet specifiek, dus de conversie op deze termen is meestal laag.

Zoekvolume

Het aantal keer dat een bepaalde zoekopdracht aan een bepaalde zoekmachine wordt gegeven binnen een bepaalde periode, meestal weergegeven per maand.