Verander je wachtwoorden dag: 6 tips voor veilig internetten

Microsoftteams Image (11)

Elk jaar op 24 november is het Verander Je Wachtwoorden Dag. Een uitstekend moment om eens stil te staan bij veilig internetten. Met onze 6 tips optimaliseer jij je basisveiligheid om je privacy te beschermen en virussen en diefstal van gegevens te voorkomen.

Tip 1: Zorg voor veilige wachtwoorden

Het is belangrijk dat je wachtwoorden sterk zijn. Te raden of hergebruikte wachtwoorden zijn af te raden. Meer informatie over het aanmaken van sterkte wachtwoorden lees je op de website van Wachtwoord Bewust. Heb je een sterk wachtwoord? Bewaar deze niet op een makkelijk vindbare plek en deel deze ook niet met anderen.

Tip 2: Hou je software up-to-date

Zorg ervoor dat je apparaten altijd geüpdatet zijn. Updates zijn er vaak voor bedoeld om bugs of zwakke plekken op te lossen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat oplichters en hackers gebruik kunnen maken van deze zwakke plekken in de software van je telefoon en pc.

Tip 3: Installeer een virusscanner én een firewall

Het binnenhalen van een virus, ransomware, malware of een hacker kan veel problemen opleveren. Een firewall werkt als een beschermde muur tussen jouw apparaat en gevaarlijke bestanden op het internet. Deze zorgt ervoor dat deze niet op je computer komen.

Een virusscanner controleert of er schadelijke bestanden op je computer staan en ruimt deze op. Combineer beiden voor optimale bescherming. Kijk bij het kiezen voor virussoftware naar wat er in het pakket zit. Veel virusscanners hebben namelijk een ingebouwde firewall.

Tip 4: Beveilig je Wi-Fi(gebruik)

Cybercriminelen kunnen relatief simpel misbruik maken van openbare Wi-Fi netwerken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Dit geldt zowel voor het bieden van Wi-Fi binnen je bedrijf of huis als het gebruiken van openbare Wi-Fi op locatie. Gebruik altijd een wachtwoord voor je eigen Wi-Fi netwerk(en). Dit kan je zelf instellen als je inlogt op je router, eventueel kan je internetprovider je hierbij assisteren.

Met een VPN-verbinding (virtual private network) zorg je voor een versleutelde verbinding tussen jou en het internet. Dit zorgt voor verbeterde online veiligheid en privacy. Meer weten over VPN? Lees dan het artikel ‘Veiliger internetten met een VPN’ van de Consumentenbond.

Tip 5: Blijf alert!

Doe altijd een beroep op je gezond verstand en klik niet lukraak op linkjes of bestanden. Onthoud altijd het volgende:

• Te mooi om waar te zijn, is vaak ook echt te mooi om waar te zijn.
  • Open of download geen bestanden waarvan je niet zeker weet wie of wat de bron is en open nooit .exe bestanden.
  • Pas op voor ‘phising’-berichten; lokmails die vragen bank-/betaalgegevens, wachtwoorden en pincodes te achterhalen. Verwacht je geen mail van de afzender? Check dan altijd bij de desbetreffende organisatie of dit legitiem is.
  • Controleer of een webadres klopt voordat je (inlog)gegevens invult. Check of het webadres met https:// begint en er een groen slotje staat naast dit adres. Vertrouw nooit websites zonder deze vereisten.

Tip 6: Maak regelmatig back-ups

Maak regelmatig back-ups van belangrijke documenten en afbeeldingen/foto’s. Met de eerdergenoemde tips, is de basisveiligheid bereikt. Helaas is 100% veiligheid niet te garanderen en kan je ook bestanden kwijt raken als een apparaat stuk gaat. Back-ups kan je o.a. maken met externe opslag (zoals een USB-stick of externe harde schijf) en/of cloud-opslag (beveiligde online opslag zoals iCloud, Dropbox en Google Drive).

Ik ben slachtoffer van cybercrime. Wat nu?

De wereld van cybercrime is slim en continu in ontwikkeling. Zo verzinnen hackers steeds nieuwe manieren om toegang te krijgen tot jouw gegevens en gebruiken online oplichters tegenwoordig zelfs WhatsAppberichten of QR-codes om je geld en gevoelige data afhandig te maken.

Denk jij slachtoffer te zijn geworden van cybercrime? Dan kan je het volgende doen:

• Is er een ICT-afdeling? Neem bij twijfel altijd telefonisch contact met hen op.
  • Ga naar de website nl als je denkt dat je gehackt bent. Zij geven diverse stappenplannen en handvatten hoe hiermee om te gaan.
  • Ben je opgelicht of wil je checken of dit het geval is? Raadpleeg de website van Fraudehelpdesk.
  • Als slachtoffer van cybercrime kan je aangifte doen bij de politie. Dit kan bij ieder politiebureau in Nederland.
  • Voor meer informatie en hulp bij het ondernemen van actie na fraude of oplichting kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland.
Vrouw 04

Iedere onderneming is anders. Daarom geven wij graag online marketingadvies op maat.

Onze online marketingspecialisten zoeken geheel vrijblijvend voor je uit welke online marketingoplossing het beste bij de situatie van jouw bedrijf past.

Lees onze meest recente blogs: