Webshopsucces bij Clara Maria: een kleine investering met heel veel resultaat

Katrina Clara Maria Case Study

Een nieuwe webshop waarmee je in een paar maanden je jaaromzet verdubbelt. Kan dat? Dat kan zeker, bewees kaasboerderij Clara Maria in Amstelveen. Boerin Katrina van Wees had al een webshop, maar die werd niet veel bezocht en was voornamelijk gericht op toeristen. In 2020 besloot ze om de webshop te vernieuwen. Het resultaat? Nieuwe klanten, meer lokale bezoekers en veel meer omzet. En dat zonder kaas te hebben gegeten van de techniek.

· Een kant-en-klare webshop volgens de laatste richtlijnen
· Eenvoudig te beheren, zelfs zonder kennis van techniek
· In 6 maanden tijd al de normale jaaromzet verdubbeldDoel: een nieuwe webshop voor een klein budget
Katrina van Wees runt samen met haar man kaasboerderij Clara Maria: the polder’s best kept secret. Hier komen jaarlijks massa’s toeristen om te zien hoe in Nederland echte Goudse kaas wordt gemaakt. Na een rondleiding op de boerderij bestellen de bezoekers de kaas van Clara Maria regelmatig na. Omdat ze dit vaak vanuit huis doen, besloot Katrina om een webshop op te zetten. Dit liet ze doen door één van haar stagiairs, simpelweg omdat ze zelf geen ervaring had met de techniek.

Afgelopen jaar werden de website en de webshop trager. Het systeem verouderde en was duidelijk toe aan een update. Maar toen kwam corona, en plotseling bleven de boerderijbezoekers weg. Daarmee liep ook de verkoop in de webshop terug. In dezelfde periode werd Katrina gebeld door Youvia, met de suggestie om de website eens goed onder handen te nemen. “Ik ben al jarenlang klant bij Youvia, al sinds het nog de Telefoongids was. Dus toen Youvia belde, zei ik eerlijk: ‘Ik wil best de webshop aanpassen, maar op dit moment hebben we bijna geen budget, want de klanten blijven weg’. Ik had niet gedacht dat de oplossing zo’n succes zou zijn.”

Oplossing: een kant-en-klaar webshoppakket
Om Katrina tegemoet te komen, adviseerden we haar voor een webshoppakket te kiezen en die tegelijkertijd met de nieuwe website onder handen te nemen. Dit scheelt geld, en op deze manier was onze aanpak een stuk goedkoper dan bij andere partijen. Op deze manier kon Katrina de investering wél betalen, zelfs in een tijd waarin de bezoekersaantallen niet bijzonder hoog waren.

Omdat de webshop een kant-en-klaar pakket is (“een soort van prefab huis”), liep het project op rolletjes en binnen afzienbare tijd stonden de nieuwe website en -shop live. Katrina’s reactie? “Het werkt geweldig. Ik ben absoluut niet technisch aangelegd, maar dankzij de duidelijke instructies van Youvia kan ik hier zelf mee aan de slag. En kom ik ergens niet uit? Dan bel ik gewoon en loopt iemand van Youvia me er meteen doorheen.”

Resultaat: minder moeite, meer omzet
Zodra de webshop live stond zag Katrina dat de omzet steeg. “We gingen online in begin november 2020, en in februari 2021 hadden we al evenveel verkocht als normaal gesproken in een heel jaar. Met andere woorden: we hebben de omzet zowat verdubbeld.” Ook zag Katrina dat het soort klanten veranderde. Waren dat eerst uitsluitend toeristen uit het buitenland, plotseling kwamen er ook aanvragen van Nederlandse webshopbezoekers binnen. “Lokale mensen willen kaaspakketten en cadeaus kopen. Zij weten onze webshop ineens een stuk beter te vinden, onder andere via Google.”

Nu de webshop is vernieuwd, is Katrina ook bezig om haar online vindbaarheid te vergroten. Dat doet ze onder andere met de Online Locatie Manager (Bedrijfsprofiel op Netwerk). “Daarvoor kreeg ik ook een soort tutorial van Youvia, om te laten zien hoe het werkt.” Dat Katrina weinig ervaring heeft met techniek is bijna niet meer te geloven.

Andere ondernemers die ook overwegen een webshop te beginnen, geeft ze daarom het volgende advies:
“Bij Youvia krijg je veel ondersteuning, en daardoor is het beginnen van een webshop echt niet moeilijk. Bovendien word je steeds handiger – kijk maar naar mij. Onze oude webshop liet ik doen door stagiairs, nu kan ik het allemaal zelf. Wie had dat ooit gedacht?”


Wil jij ook een webshop beginnen? Bij Youvia maak je het jezelf gemakkelijk.
Plan nu een adviesgesprek in en ontdek welk kant-en-klaar webshoppakket bij jou past.