Kansen voor ondernemers online

Kansen Voor Ondernemers Online

Tot zover nog weinig benut

Ondernemers benutten de mogelijkheden om online vindbaar te zijn nog veel te weinig. 25% van de websites van ondernemers is ouder dan vijf jaar en 57% is niet geoptimaliseerd voor zoekmachines of mobiele applicaties. Met als gevolg dat deze sites slecht vindbaar zijn en ondernemers de kans op (potentiële) klanten laten liggen. 

Vraag naar nieuwe website

In juli 2013 gaf 37% van het MKB aan binnen 2 jaar te willen investeren in een nieuwe website. Vandaag de dag blijkt uit onderzoek dat steeds meer ondernemers hun huidige website willen laten vervangen (47%) en daarbij graag kiezen voor een professionele aanpak. Deze professionelere aanpak blijkt uit het feit dat nog maar 18% van de ondernemers aangeeft een website te willen laten bouwen door hun "neefje of een kennis". Bovendien blijkt uit onderzoek dat dit nog verder zal dalen naar 11% in de komende 2 jaar. Het investeren in een goede website is tenslotte de moeite waard; het is het online visitekaartje van ondernemers. 

Online bedrijfsprofielen vaak onvolledig

Uit het onderzoek blijkt ook dat ondernemers nog weinig actief zijn met bedrijfsprofielen op verschillende bedrijvensites zoals detelefoongids.nl, LinkedIn en Facebook. Het gevolg is dat MKB'ers via deze platformen nog onvoldoende online zichtbaar zijn of dat de informatie die gegeven wordt, niet consistent is. Zo wordt bijvoorbeeld de dienstverlening op de ene website wel uitvoerig beschreven terwijl deze op een andere website onderbelicht is. Dit is een gemiste kans voor ondernemers. Zodra (potentiële) klanten je zoeken, vinden zij jou, of je concurrent. Dit maakt dat het ontzettend belangrijk is dat ondernemers met de juiste contactgegevens op verschillende bedrijvensites staan. Naast bedrijvensites, is aanwezigheid op sociale media ook van belang. Namelijk, hoe meer er via social media over je bedrijf gepraat wordt, des te groter de kans is dat je bedrijf naar voren komt in de Google zoekresultaten.

Wees je concurrentie een stap voor!

Als je ervoor zorgt dat je website up-to-date is (geoptimaliseerd voor zoekmachines en mobile proof), dan ben je je concurrentie al snel een stapje voor, zo blijkt uit de cijfers. Neem bijvoorbeeld Google Places. Bijna de helft van de Nederlanders zoekt via Google naar bedrijfsinformatie, terwijl maar 7% van de ondernemers Google Places actief inzet. Een gemiste kans dus! 

Wat kun je nú doen? 3 tips!


1. Beslis: nieuwe website ja of nee?

Bedenk of je website toe is aan vervanging. Ja, het is een investering, maar dit verdien je terug op het moment dat nieuwe klanten je vinden en niet je collega een straat verderop. Laat je die website vervolgens ook echt bouwen, zorg er dan voor dat deze geschikt is voor mobiele apparaten (smartphones en tablets) en dat deze is geoptimaliseerd voor de zoekmachines. 

2. Check: staan je gegevens goed gepresenteerd?

Kijk waar en hoe je bedrijf op verschillende sites gepresenteerd wordt. Klopt het telefoonnummer overal? Ontbreekt je url nog ergens? Met behulp van onze Online marketing check, kun je heel snel en gemakkelijk inzicht krijgen op welke websites en met welke informatie je bedrijf online gepresenteerd staat.

3. Doen: zorg dat je altijd én overal goed vindbaar bent!

Locatie speelt een steeds belangrijkere rol in de zoekresultaten van Google. En steeds meer consumenten zoeken via hun smartphone naar bedrijven. Ontwikkelingen die voor je als lokale ondernemer belangrijk zijn.