Sluit 2020 af met haarscherpe online ads

Sluit 2020 Af

Het is ons het jaartje wel, dat 2020. We zijn inmiddels in het laatste kwartaal aanbeland en ondernemers vragen zich af: "hoe ga ik het maximale er nog uithalen?". Als we kijken naar de ontwikkelingen van dit jaar, waarbij de omzet van internetverkopen in de detailhandel 3 keer sneller groeide dan de afgelopen jaren, dan is het antwoord helder: online. En wie online snel, effectief en flexibel wil handelen, gebruikt daarvoor zoekmachine-advertenties.

Voor ondernemers die al langer adverteren op zoekmachines, of bedrijven die eraan denken om dat te gaan doen, hebben wij 5 goede eindejaartips. Bedenk daarbij altijd: de beste SEA is gerichte SEA. Zorg ervoor dat je landingspagina's zo specifiek mogelijk zijn en aansluiten bij je zoektermen.
1. Focus op goed, niet op goedkoop

Wat kies je zelf voor cadeaus tijdens de feestdagen; de goedkoopste uitvoering, of ga je voor kwaliteit? De meeste internetgebruikers zoeken tijdens de feestdagen naar kwaliteit. Dus ligt in jouw Google Ads-campagne de nadruk op acties en aanbiedingen, bijvoorbeeld door zoekwoorden als 'scherp geprijsd' en 'goedkoop'? Pas je zoektermen dan nu alvast aan. Verander 'goedkope gitaar' bijvoorbeeld in 'beste gitaar'. Loop eens door jouw assortiment heen, en kijk welke diensten of artikelen de beste cadeaus zouden zijn. Richt daar je advertenties op. Rond het eind van het jaar mag het allemaal best wat kosten. Kun je op kwaliteit een leuke korting aanbieden? Daar is nooit iets op tegen.

Maar we zoeken niet alleen naar kwaliteit. Mensen geven graag iets origineels, unieks of persoonlijks. Zoekwoorden als 'uniek cadeau' en 'origineel cadeau' stegen afgelopen jaar zo'n 80% in populariteit. Verwerk dit inzicht in je SEA-campagne en profiteer van een nog betere performance van je SEA, bijvoorbeeld door 'persoonlijke sieraden' of 'originele fotocadeaus' toe te voegen aan je zoekwoorden.

2. Zet in op remarketing

Al vanaf de eerste week van november gaan klanten op zoek naar cadeaus voor de feestdagen. Mensen schrijven zich in voor nieuwsbrieven, maken wensenlijstjes aan en gooien producten in hun online winkelwagens, die ze dan nog regelmatig wegklikken. En later weer aanvullen. Sommige van jouw potentiële klanten doen dit ook. Zorg er dus voor dat zij ook voor de daadwerkelijke aankoop, enkele weken later, weer terugkomen naar jouw site. Stuur ze een herinnering.

Dit doe je door remarketing in te zetten. Plaats gerichte advertenties op zoekmachines en andere websites waar die bezoekers komen en lok ze terug naar jouw website. Dit kan helemaal geautomatiseerd, dus je hoeft niet al die sites langs te lopen. Bied consumenten die het betaalproces voor afrekening verlieten een speciale aanbieding. Dat heet remarketing, en het is bijzonder effectief. Bekijk ook het filmpje eens.


Een medewerker van Google legt uit hoe remarketing werkt

3. Doseer je bod en budget

Je bent niet de enige ondernemer die in het vierde kwartaal zijn of haar campagne aanpast of opvoert. Realiseer daarom dat de CPC (kostprijs per klik) een stuk hoger kan zijn dan je gewend bent, vooral rond Black Friday en Cyber Monday kunnen uitgaven plotseling verdubbelen. Ervan uitgaande dat de Quality Score optimaal is,(lees hier een rekenvoorbeeld over je Ad Rank voor de nerds onder ons) zal je ook jouw maximale bod moeten verhogen om mee te blijven dingen in de Ads-veiling. Maar! Door een hogere CPC ben je sneller door je maandbudget heen. Het zou zonde zijn als je halverwege de decembermaand niet meer vertoond wordt. Dus overweeg van tevoren of je deze maand meer wilt gaan uitgeven en kijk of meegaan in de storm voor jouw bedrijf een geschikte keuze is.

Neem dan in je overweging mee dat er jaarlijks een explosie aan vraag ontstaat in december, die het voor veel bedrijven echt wel de moeite waard maakt om meer in te zetten op zoekmachine-advertenties. De belangrijkste truc: zet niet plotseling meer budget in op allerlei nieuwe ideeën of kanalen, maar verhoog je Ads-budget voor producten en aanbiedingen die eerder hun effectiviteit hebben bewezen. Zo weet je zeker dat je kliks waar voor hun geld gaan opleveren.

4. Bundel je producten, verkoop online en laat het ophalen

Buy Online, Pick-up In Store is dit jaar bijzonder populair. Na maart is deze zoekinteresse met 400% omhoog gevlogen. Dit seizoen zullen post- en pakjesleveringsbedrijven het extra druk hebben en mogelijk gaan levertijden oplopen. Klanten zijn maar al te bereid om hun bestelling even in de buurt op te halen en daarmee een lekker wandelingetje te maken. Dit kan een uitstekende insteek zijn om jouw Ads-campagne nog rendabeler te maken.

Dit idee komt goed uit de verf als je de klant ermee een struintocht door je winkel bespaart. Laat hem bijvoorbeeld van tevoren via je webshop een pakket samenstellen, en pak dat alvast voor hem of haar in. Als je de pakketten van tevoren al hebt verkocht, weet je zeker dat de klant het komt ophalen, en dat het verpakken de moeite is. Ga je met dit concept aan de slag, richt je webshop of website daar dan op in, en voeg aan je SEA-campagnes termen toe als "bestelling ophalen" en "online bestellen en ophalen".

5. Kijk eens naar je thema-producten

Als je als cateraar complete kerstdiners verzorgt, is het duidelijk wat je te doen staat. Begin al vroeg in november je budget te verhogen op zoekwoorden als "bedrijfscatering Kerst" of "kerstdiner aan huis". Maar ook andere ondernemers zullen er baat bij hebben om hier even bij stil te staan. "tuin winterklaar maken" voor hoveniers bijvoorbeeld, of "boekhouder jaarafsluiting".

Bedenk dat webshops het dit najaar naar verwachting beter gaan doen dan ooit. Het voordeel dat je hebt bij een webshop, is dat je voor je specifieke producten gemakkelijk aparte landingspagina's aanmaakt. Door die te koppelen aan je Ads op Google, loopt je SEA als een trein. Want hoe specifieker hoe beter. Dus, als je adverteert op het zoekwoord 'winterverlichting', zorg dan ook dat je bezoeker bij een klik direct naar een pagina over winterverlichting wordt gestuurd.

Extra tip: vergeet je openingstijden tijdens de feestdagen niet aan te passen

In alle hectiek zou je het soms bijna vergeten: houd je openingstijden up-to-date. Zo zorg je dat jouw klanten op de hoogte zijn. Neem die tip ter harte, want je wil niet dat klanten voor een dichte deur komen te staan. Vraag eventueel Youvia om hulp, als je dit op meerdere platforms tegelijk gaat doen.

Online marketing check

Is jouw online marketing klaar voor de feestdagen? Ben je vindbaar op de juiste zoekwoorden? Staat je SEA goed afgestemd? Als je hierover twijfelt, raden wij de gratis online marketing check van Youvia aan. Onze specialist kijkt hoe je ervoor staat, en gidst je door het land van digital advertising. Zo geef je je omzet in de laatste maand van 2020 nog een welverdiende boost.