Van een foto naar een bezoek in de winkel

Van Een Foto Naar Een Bezoek In De Winkel

Via Instagram deel je foto's of filmpjes met je volgers. Het is een sociaal netwerk zoals Twitter en eigendom van Facebook. De app dankt zijn succes aan het gemak om foto's te voorzien van een mooie filter waardoor ze een andere uitstraling krijgen. Ik was bij de aftrap van de Giro d'Italia in Gelderland. Instagram gaf me verschillende filteropties bij het plaatsen van een foto van het wielerpeleton op de Waalbrug in Nijmegen. Een paar voorbeelden:

Instagram gaat lokale ondernemers eindelijk ondersteunen

Net als andere socialmedia kanalen kun je Instagram inzetten om je (potentiële) klanten te bereiken. Dit kan gratis door het plaatsen van foto's of betaald door middel van advertenties. Je foto's worden dan in de Instagram feed getoond bij een vooraf gedefinieerde gebruikersgroep die niet jouw volgers hoeven te zijn. Voor veel ondernemers is het een flinke uitdaging om klanten naar hun winkels te krijgen op basis van een foto. Instagram ondersteunt je daarin op dit moment ook niet. Ik zie veel bedrijven daarom NAWT-gegevens in hun bio - tekstruimte op je profiel - zetten, zoals Fysiotherapeute Sophie Stam:


De ruimte in je bio is beperkt tot 150 tekens, zonde om die te verspillen aan je NAWT-gegevens. Een bedrijfsomschrijving waar je op gevonden wordt of waar je je mee profileert is dan veel waardevoller. Goed nieuws daarom deze week: Instagram ontwikkelt profielpagina's voor bedrijven. Dat moet ondernemers op 3 punten ondersteunen om conversie te genereren: 

   1. Contactknop: 
    tot nu toe kun je als consument alleen op volgen klikken (zie hierboven). Naast deze button komt een knop 'contact'. Dit geeft je de mogelijkheid om contact op te nemen via e-mail of een routebeschrijving op te vragen, zoals je hieronder kunt zien.
   2. Rubriek: 
    heel gebruikelijk op andere sociale netwerken als Google+ en Facebook, maar tot nu toe nog niet beschikbaar op Instagram. Ik heb het zelf nog niet kunnen testen, maar dit zou je bedrijf makkelijker vindbaar moeten maken voor mensen die zich interesseren in jouw vakgebied.
   3. Locatietag: 
    hiermee wordt direct je locatie geopend op de kaart. Veel handiger dan het uittypen van je adres. Zo kun je de 150 tekens in je bio effectiever inzetten. 

Instagram is niets voor mijn bedrijf.. Lees dan nog heel even verder!

De meeste ondernemers die ik spreek zijn terughoudend over het gebruik van Instagram. "Ik heb geen tijd voor het maken van kwalitatief goede foto's", is een veel gehoord argument. Begrijpelijk, maar ben je er wel van bewust dat klanten kunnen inchecken bij jouw bedrijf, net zoals dat kan met Facebook. Omdat Instagram eigendom is van Facebook, gebruiken ze ook die data als bron om in te checken. Deze week haalde ik mijn nieuwe bril op. Mijn volgers zagen niet allen mijn nieuwe bril, maar ook bij welke opticien ik was geweest.

Het is dus op zo'n minst interessant om te zien wie er bij je bedrijf is geweest en wat ze over je plaatsen. Mijn collega's kunnen je goed helpen om meer inzicht te krijgen in deze waardevolle informatie. Bedrijven die gebruikmaken van het Netwerkprofiel krijgen dit inzicht namelijk gratis.