YOUVIA WFC meets Youvia | update 3

Dsc 1102

Youvia meets YOUVIA WFC


Youvia is de hoofdsponsor van YOUVIA WFC, een damesvoetbalteam uit Rwanda. Onze CEO Raymond van Eck heeft eind november 2022 een bezoekje gebracht aan de meiden in Kigali en door middel van een aantal blogs delen wij zijn ervaringen met jullie. Dit is deel 3 en daarmee het laatste deel. Lees je mee?

27-11-2022

Raymond: Gisteren was opnieuw een indrukwekkende dag. In de hele vroege ochtend, voordat de met YOUVIA WFC geplande workshops starten, ben ik naast het hotel bij het monument van de in april 1994 omgekomen Belgische VN soldaten geweest. Mocht je daar meer over willen weten, zie het korte Wikipedia artikel hierover: (Moord op tien Belgische blauwhelmen - Wikipedia). Het verhaal was mij in ieder geval via de Belgische FCR collega's ter ore gekomen en ik wilde dit graag met eigen ogen zien. Het gebouw waar ze zijn omgekomen is onaangeraakt gebleven, alle kogelgaten zijn nog zichtbaar. De tien grote stenen die uit België komen, staan er als blijvende herinnering naast. Indrukwekkend.


Workshops en meetings

Na dit korte bezoek en mijn ontbijt erna, was het tijd om rond 9:00 te gaan beginnen met een aantal werksessies waarin ik YOUVIA WFC heb begeleid. We hebben plannen gemaakt op het gebied van hun project-, strategie- en operationeel management. Belangrijkste take-out: YOUVIA WFC is een katalysator voor de community waar zij gevestigd is. Niet alleen op gebied van sport, maar vooral ook op sociaal vlak. Denk hier bijvoorbeeld aan de scholarships voor jeugdspelertjes in de YOUVIA WFC Academy.


Bezoek van YOUVIA WFC en Genocide Memorial

In de middag hebben we met de hele selectie en de jeugdspelers het Genocide Memorial bezocht. De korte teambuilding activiteit bleek dus een hele serieuze te zijn. De meeste dames en meiden hadden nog nooit de kans gekregen om deze Memorial te kunnen bezoeken, ondanks dat het vrij toegankelijk is. De voorzitter wilde de gelegenheid graag gebruiken om hen de belangrijkste lessen bij te brengen.

Op deze plek liggen 250.000 mannen, vrouwen en kinderen begraven van de ruim 1 miljoen(!) Rwandezen die zijn omgekomen in de 100 dagen genocide vanaf 7 april 1994. Zie: Rwandese genocide - Wikipedia. Het was best confronterend om de emoties waar te nemen die dit bij een aantal speelsters losmaakte. Het is natuurlijk ook nogal wat: buren, vrienden en familieleden die elkaar van de ene op de andere dag vermoorden, simpelweg omdat ze Tutsi's zijn..

De belangrijkste les die geleerd is, is die van vergeving en samen weer vooruit te gaan. En hoewel de genocide hele diepe sporen heeft achter gelaten (95% van de Rwandese bevolking was destijds betrokken/slachtoffer), geven ze deze inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis een plek en gaan ze vooruit met elkaar. Bij YOUVIA WFC bijvoorbeeld spelen Hutu's en Tutsi's gewoon samen in een team, met elkaar, zonder enige vorm van wantrouwen naar elkaar. Een saamhorigheid die ik heel graag mee terug naar huis neem om ook te blijven benadrukken bij ons eigen Youvia.😊

Na wat laatste foto's met het team bij het Nationaal Monument was het tijd voor mij om me snel door het drukke verkeer te worstelen richting de luchthaven om via Oeganda met de nachtvlucht terug naar Amsterdam te vliegen. Een beetje opgevouwen geslapen in de het stoeltje en daarmee toch wat brak, maar vele indrukken rijker, ga ik in ieder geval met een goed gevoel de week bij ons eigen Youvia weer in, wetende dat hun YOUVIA in goede handen is!

Nkunda Youvia!


Update op 29-11-2022:
Nog een laatste nabrander van afgelopen weekend. Tijdens het bezoek aan YOUVIA WFC kwam naar voren dat er 12 jeugdspeelsters zijn in de YOUVIA WFC Academy die geen toegang hebben tot scholing, omdat hun ouders dit niet meer kunnen opbrengen. Het betreft hier 50 dollar per jaar, namelijk 30 dollar schoolgeld, 10 dollar materiaal en 10 dollar schooluniform. Als je hierbij stilstaat, is dat echt een bizar gegeven. 50 dollar... da's 45 euro. 26 pakken melk in de supermarkt of 15 biertjes in de kroeg... En dat is het verschil tussen wel of geen/minder kans op toekomstperspectief.

Dus we hebben als Youvia besloten om dit te ondersteunen door het doneren van deze 12 scholarships. Hiermee geven we 12 jonge mensen meer kans op een goede toekomst.
Update op 21-12-2022:
We hebben intern bij Youvia een kerstactie gehouden waarbij personeel een donatie kon doen voor YOUVIA WFC en waarbij Youvia het bedrag zou verdubbelen. Dit resulteerde in een prachtig resultaat, namelijk een donatie van €3.000!


Raymond