Zo steun je ondernemers tijdens de coronacrisis

10 manieren om ondernemers te steunen 
tijdens de coronacrisis

Het dagelijks leven staat op zijn kop. Het sociale leven ligt stil. Mensen werken zoveel mogelijk vanuit huis en gaan alleen naar buiten voor de noodzakelijke dingen. Kinderen gaan niet meer naar school. Bezoekjes aan opa's en oma's worden uitgesteld. De treinen rijden minder. De horeca heeft verplicht haar deuren gesloten. En grote winkelketens hebben zelf besloten om voorlopig hun fysieke vestigingen dicht te doen. Allemaal veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. En dat merken we allemaal.

Buiten de zorgen om onze gezondheid en die van onze dierbaren, zijn er ook financiële zorgen. Door de coronacrisis lopen veel kleine ondernemers het risico hun bedrijf te verliezen. Als consument kun ook jij je lokale onderneming een klein steuntje in de rug geven. Helpen de schade wat te beperken. Gaat dat dit kleine bedrijfje overeind houden? Misschien, als we allemaal meedoen. Hoe dan ook, is het het proberen waard. En het gebaar telt. Volg bijvoorbeeld deze 10 suggesties:

 

1.  Koop (maandelijks) een cadeaubon

Neem contact op met lokale bedrijven en vraag of je hen kunt helpen door een cadeaubon te kopen. Betaal online of met je mobiele betalingsapp (geen persoonlijk contact nodig!). Dit geeft de lokale ondernemer een broodnodig inkomen.

 

2.  Post reviews

Boost de reputatie van je favoriete kleine ondernemers door je waardering uit te spreken. Plaats beoordelingen om hun online aanwezigheid te vergroten en laat anderen weten dat hun zaak een bezoek waard is.

3.  Beveel producten en diensten aan

Laat je netwerk weten welke lokale bedrijven en ondernemers je aanbeveelt. Draag je een trui die je in een lokale boetiek hebt gekocht? Deel een foto! Je nieuw geschilderde muren bewonderen? Deel de contactgegevens van de schilder. Plaats je aanbevelingen bijvoorbeeld op sociale media onder #supportyourlocal.

 

4.  Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van nieuws, promoties, aanbiedingen en meer door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Dit maakt het voor ondernemers gemakkelijk om jou en andere klanten op de hoogte te houden over speciale maatregelen die ze treffen, of acties die ze (online) organiseren. Of wanneer ze hopen weer hun deuren te openen.

5.  Bestel online
Kijk of je bij de lokale en kleine ondernemers online je producten en levensmiddelen kunt bestellen. Ondanks dat hun fysieke locatie niet open is, zijn ze misschien inmiddels een webshop gestart of kun je via e-mail een bestelling plaatsen.

 

6.  Laat maaltijden bezorgen
Er zijn al restaurants en lunchrooms begonnen met het aanbieden van afhaalmaaltijden, met bezorgopties. Ondanks de verplichte sluiting van de horeca kunnen ze jou op deze manier toch "bedienen" met een heerlijke lunch of 3-gangendiner. En jij hoeft de deur niet uit. Een win-winsituatie.

7.  Afspraken opnieuw plannen
Heb je de komende weken afspraken staan die je door de coronacrisis niet kan (of wil) nakomen? Plan dan een nieuwe afspraak in, in plaats van deze te annuleren. Het is een kleine moeite en de kleine ondernemer is blij met het werk dat hij in het vooruitzicht heeft.

8.  Vraag een offerte aan
Heeft het vele binnen zitten ervoor gezorgd dat je je woning of tuin eigenlijk wel eens flink onder handen zou willen laten nemen? Vraag offertes aan bij lokale timmerbedrijven of hoveniers. Zodra we normale dagelijkse activiteiten weer kunnen hervatten, hebben zij al wat mooie projecten in hun agenda staan.

9.  Like, reageer en deel hun berichten
Ondernemers werken hard om hun bedrijf draaiende te houden. Door te reageren op hun posts op sociale media geef je ze een virtueel steuntje in de rug. Voor jou een kleine moeite, voor hun een groot gebaar.

10.  Ga met je lokale gemeenschap online
Moedig je lokale gemeenschap aan om digitaal te gaan. Maak bijvoorbeeld een groepsapp aan of een besloten groepspagina op Facebook. Laat iedereen zoveel mogelijk updates over lokale bedrijven online delen, vriendelijkheid verspreiden en vooral rustig blijven. Want samen (zowel offline als online) zijn we sterker.

 

Youvia begrijpt ook dat deze 10 tips niet voor elke onderneming doorslaggevend zullen zijn. En we willen hiermee ook niet zeggen dat ze de problemen oplossen waar ondernemers op dit moment mee kampen. Wel hopen we een kleine positieve bijdrage te leveren. Een stukje verlichting in deze zware tijd.