YOUVIA WFC meets Youvia | update 2

3Fcadaf0 3C02 439F A069 231E4bec384c

Youvia meets YOUVIA WFC | deel 2


Zoals jullie inmiddels weten sponseren wij YOUVIA WFC, een damesvoetbalteam uit Rwanda. Toevallig dragen we dezelfde naam. 😉 Recent is onze CEO Raymond van Eck op bezoek gegaan bij onze meiden in Kigali en door middel van een aantal blogs delen wij zijn ervaringen met jullie. Dit is deel 2.

26-11-2022

Raymond: Uitgenast en afgepeigerd, zoals ze dat zo mooi zeggen, kom ik terug in het hotel (met WiFi 😉) en neem ik jullie graag mee in deze tweede, zeer inspirerende en indrukwekkende dag.

Umuganda

Vanmorgen voor dag en dauw opgestaan voor de Umuganda (zie vorige update om te zien wat dit inhoud). En zoals vooraf aangegeven, was dit echt flink de handen uit de mouwen steken! Werken aan nieuwe wegen en huizen: de blaren stonden letterlijk op mijn handen. Het zweet gutste van mijn lijf.

Maar ik heb nu met eigen ogen van dichtbij mogen meemaken wat saamhorigheid en communitygevoel betekent! Zo is er in slechts één Umuganda (met wat voorwerk van vrijwilligers van het lokale mijnbouwbedrijf) een nieuw huis uit de grond gestampt voor een oude, dakloos geworden vrouw die de zorg draagt voor haar twee kleinkinderen (ouders helaas niet meer in beeld…). Van zowel het huis als één van de kindjes kun je de foto’s zien:
     
Het is geweldig om te merken hoe het dorp/de gemeenschap hier naar elkaar omkijkt en samen de schouders eronder zet om dus niet alleen publieke werken te doen, maar ook hun medemens te helpen. Ik vond dit echt een voorbeeld van teamwork en samenwerken op een onvoorwaardelijke manier. Naast het harde werk werd er ook genoeg gekeuveld over andere dingen.

Toch moest het mooiste van de Umuganda nog komen: de evaluatie aan het einde. Hierbij kwam de hele gemeenschap bij elkaar om te bespreken wat de vorige Umuganda‘s hebben opgeleverd, wat er goed ging en wat er beter kan. Ze hebben in Rwanda een keiharde les moeten leren door de genocide bijna 30 jaar terug, maar je merkt dat ze hier echt een streep onder hebben gezet.

Wat echt een fantastische ervaring was: de gasten, waaronder dus ondergetekende, werden met zang en dans uitgebreid door de gemeenschap bedankt. Heel bijzonder om mee te maken.Op naar YOUVIA WFC

Na de Umuganda een paar dorpen verderop, werd het tijd om via een hotsen-knotsen-weg naar Masoro te rijden. Eerst naar het YOUVIA WFC hostel waar de dames verblijven. In januari ligt de competitie een week of drie stil wegens de winterstop en kunnen ze naar hun families, maar gedurende een seizoenshelft verblijven ze hier, 7 dagen per week.

Het hostel is mega basic (zacht uitgedrukt) en eerlijk gezegd was ik daar wel van onder de indruk. De dames slapen in een grote kamer met stapelbedden en de faciliteiten zijn verder heel Afrikaans. Voor ons Europeanen al gauw te Spartaans. Maar super tof: iedereen liep rond in rode Youvia polo's en ze zijn er super blij mee. Ook de jeugdspeelstertjes zijn ermee uitgerust, al is voor sommigen de polo misschien wat op de groei gekocht. 😉


Zoals je kunt zien op de foto’s was het heel leuk om aanwezig te mogen zijn en zelfs de media ervaring kwam van pas: ik mocht vertellen waarom we sponsoren (naast de naam, dan). Dat gaat namelijk niet om het voetbal zelf (de wedstrijd tegen één van de topteams werd (helaas) niet geheel onverwacht verloren), maar over impact maken. Niet zoals we dat altijd voor onze eigen klanten proberen te doen op het gebied van online marketing, maar op andere vlakken dit keer.

De dames bij YOUVIA WFC kunnen nu grotendeels van het voetbal rondkomen en er is ook een positief effect te zien bij de kinderen in de YOUVIA WFC jeugdopleiding. Er zijn daar namelijk een aantal kinderen met een basisschool leeftijd die helaas geen onderwijs kunnen krijgen, omdat de ouders het niet kunnen betalen. Geen onderwijs = geen toekomst. Als je je dan realiseert dat een jaar naar school gaan omgerekend slechts 45 euro kost, is dit best schrijnend om te zien.

YOUVIA WFC heeft in ieder geval al een paar van deze kinderen een scholarship kunnen bieden, waar ze een deel van het sponsorbudget voor inzetten, zodat ze een jaar naar school kunnen gaan. Hoe bijzonder dat we door deze sponsoractiviteit ons steentje mogen bijdragen als Youvia zijnde.

Morgen volgt nog een bijzondere dag waar verschillende strategie- en managementsessies op het programma staan. Ook staat er een korte teambuilding activiteit gepland met de selectie. Daarna is het gauw door naar het vliegveld.

Fijn weekend nog allemaal vanuit Rwanda! 😃